Monday, September 05, 2011

Selamat kembali

Alhamdulillah...Akhirnya aku dah selamat kembali ke Shah Alam..hahaha


Sudah seminggu beraya kt kampung.Kalau nk ikotkan berpuluh entry aku nk bg tau citer hal balik kg jer..Apa taknya.. dalam seminggu tu dah bermacam2 tragedi baik buruk menimpa aku.

Namun, korang taula, kampong aku tu agak terpencil.Internet menet ni mana ader lagi.Kena pergi Kuala Krai br dapat akses internet.Nak hapdet blog???XPAYAHLA, tolong mak aku bungkus ketupat lg bestttt...

Kalau org tanya aku, asal kelantan kt mana, aku bg tau kuala krai jerr.Bukan xnak mengaku kampung, tp kalau aku bagi tau nama betul kg aku confirm diorang tak tau punya..

Kg Slow mengkuang, Manek Urai Kuala Krai, kelantan...Korang penah sampai????
jom arr jalan2 (promote ni..)

Balik raya aritu amatlah mencabar kesabaran dan keimanan aku..
Aku bertolak lepas sahur ari sabtu. Aku bajet maser tu all kelantanis dot tengah tido lagi.kirenya, dalam otak aku ni, the best time untuk aku gerak..rhupe-rhupenya..hampeh..

Mula-mula dari nak masuk Bentong dah start jem,apatah lagi nak masuk raub, kuala lipis dan seterusnya..Aku rase mase tu, kalu aku naik lambogini pon blom tentu boleh naik lebih dari 20km sejam..Adei..sakit jiwa aku..



Bawak2 kejab ader orang potong kiri.Sebuah dua keta aku bleh tahan lagi.Lepas dah sepuluh bijik keta, aku pown join depa gak arrr.Aku dah tak kira, polis nk saman.saman laaaa...

Yang stail potong belah kanan pown ader. Xkira dah keta dari haluan bertentangan. orang2 yang nak naik KL plak kena benti tepi jalan, kes jalan balik kelantan dah jadi satu hala..hahhahaha.

Akhirnya setelah 9 jam diatas jalan raya, akhirnya aku sampai di Kampung yang tercinta..dalam ati, bila la kerajaan nk buat highway ni..Kalau kena bayar tol mahal pon, aku dah tak kisah, asal lain kali balik raya, 3 jam dah sampai...

Kadang2 tu terfikir2 gak orang nak balik kota bharu..Aku yang kt Kuala Krai ni pown sampai lebih dari sembilan jam..Korang bayangkanlah yang dekat pasir mas, rantau panjang...

naik flight jerlaaaa...




So

Untuk mengelakkan kejadian berjanggut dalam jem ni berlaku lagi, aku membuat rancangan yang agak tak best iaitu pulang ke KL lebih awal.
Mmg hasilya aku berjaya mengelakkan jem di jalan raya.tp masalahnya aku pulak yang tak puas beraya..adeiiiiiiii

Aku bertolak sehari awal dari orang lain,sabtu malam dah gerak balik KL
Kalau aku balik ahad malam, alamatnya... berjanggut lg la aku dalam jem.

Anyway...jem ker, tak jem kerrr, raya tiap2 tahun aku nak balik..tp kalu boleh cepat2la buat highway..br bleh balik tiap2 bulan pulak..hahahaha

4 comments:

lieynanilaz said...

siannya ....krem kaki2 tu...huhu..

Arbi said...

maunyer tak kremmmm...sorang jer drive..huhu

Syakir Rahman said...

adoiyai....sian btol... btw selamat ari raya bro...

frhsnc said...

cerita la apa yg menarik ko raya kelantan tu..hehe..